Wagenpark AFC voorzien van nieuwe digitale tachograaf

 

Agro Fresh Connection heeft in samenwerking met ASSE (Automotive Support Services Europe B.V.) het gehele wagenpark voorzien van de nieuwe digitale tachograaf DCTO 1381 versie 1.4. van VDO.

VDO, de Europese marktleider op het gebied van digitale tachograaftechniek, levert sinds mei dit jaar de nieuwste Digitale Tachograaf: de DCTO 1381 versie 1.4. Het apparaat is helemaal ingericht op de nieuwe '1-minuutregel' volgens de nieuwste EU-richtlijn 1266. Door deze wijziging wordt de laatste minuut van een activiteit slimmer afgerond. Dat kan in het distributievervoer ca. 30 tot 45 minuten extra rijtijd per dag opleveren.

AFC speelt met de nieuwe VDO DCTO 1381 versie 1.4 vroegtijdig in op de wijzigingen in de Europese regelgeving rond de Digitale Tachograaf. Tot nu schreef die voor, dat gedeelten van een minuut werden afgerond op een hele minuut. Dat is de transportsector vanaf de invoering van de Digitale Tachograaf een doorn in het oog geweest. Dit omdat er daarmee veel kostbare rijtijd verdampt. Zo berekende TLN, dat het wettelijk afronden in de stedelijke distributie kan oplopen tot een verlies van 45 minuten per dag.

Overigens biedt de nieuwe VDO 1.4 tachograaf ook duidelijke voordelen voor de chauffeur. Zo is de manuele invoer van gegevens sterk vereenvoudigd en daardoor een stuk sneller geworden. Dat is goed nieuws voor iedereen die veel van voertuig wisselt of ’s avonds de bestuurderskaart uit de tachograaf moet halen. Ook krijgt de chauffeur met de nieuwe 1.4 tachograaf  de mogelijkheid zijn voertuig tijdens de rust over een paar meter te verplaatsen zonder dat de rusttijd onderbroken wordt. Dat is een oplossing van het probleem dat een chauffeur tijdens zijn verplichte pauze zijn voertuig geen meter opzij kon zetten om bijvoorbeeld een collega de ruimte te gunnen.